Reality TV

3 februari 2024


Beste Leike,

Gisteren kwam het rapport Van Rijn uit over de werkomstandigheden bij de NPO. Ik vind het rapport – “Over zoekgeraakte verantwoordelijkheid”, zoals de ondertitel luidt –  best knap. Je leest hoezeer het de onderzoekers naar de patronen kijken en proberen te voorkomen dat ze in de valkuil stappen van personeelsbeoordelingen of rechercheonderzoek met waarheidsvinding in de klassieke zin. Niet wat er nu precies feitelijk is gebeurd staat voorop, maar vooral wat de effecten zijn van de ervaringen op de mensen die er werken. De cultuur is belangrijker dan de incidenten. Wat een verschil met het onderzoek naar Arib waar we elkaar eerder over schreven.

Al lezend haalde ik eruit dat de cultuur bij de omroep gekenmerkt wordt door concurrentie en competitie van iedereen met iedereen. In een mistige structuur van allerlei door elkaar heen functionerende organisaties, prima donna-gedrag van BN-ers, werken onder voortdurende tijdsdruk en veel korte en onzekere dienstverbanden. Zo’n context werpt je op jezelf terug, geeft onvoldoende houvast en veiligheid en produceert agressie.

Iedereen was geschokt over de resultaten van het onderzoek: de onderzoekers zelf, de journalisten, de bestuurders en ieder ander die commentaar mocht leveren. Was jij dat ook Leike?

Ik eerlijk gezegd niet. Niet dat ik het niet enorm verkeerd vind, maar het was geen onverwacht beeld. Misschien dat ik teveel organisaties van binnen heb gezien, misschien dat ik teveel mensen heb gesproken over wat ze in hun werk meemaken, misschien is mijn fantasie te groot, maar ik zag deze wel aankomen. Want de cultuurkenmerken die Van Rijn beschrijft, produceren dit soort gedrag. Proefdieren worden bijterig in dit soort omstandigheden, mensen ook. Ik durf de voorspelling wel aan dat het bij de commerciëlen niet anders zal zijn.

En toen startte het feest van de media die reageren op een bericht over de media.

In Nieuwsuur moest de baas van NPO op het matje komen bij Jeroen Wollaars die in zijn gedrag precies liet zien wat er zo misgaat bij die NPO. Geen kritisch belangstellende vragen, maar een agressief kruisverhoor om de schuldige niet te laten ontkomen. Diezelfde avond wist een andere journalist de baas van de BNN/VARA te ontfutselen dat het fysieke geweld bij DWDD inderdaad afkomstig zou zijn van de presentator. Gelukkig een schuldige. Nog iemand die we kennen ook, dus dat maakt het nog beeldender. Fijn! Kockelmann wilde in OP1 ook direct weten wat de onderzoekers ervan vonden en wat ertegen gedaan moest worden, want – zo wist hij blijkbaar – fysiek geweld is nog erger dan psychisch geweld.

Wat mij dan weer verbaast, is dat het gesprek niet gaat over wat zo’n cultuur doet met hoe wij, de burgers, informatie voorgeschoten krijgen. Wat betekent het als ons nieuws en ons entertainment wordt bereid in een keuken waar het er zo aan toegaat?

Organisatiecultuur is een kracht die sterker is dan mensen. Het heeft de neiging gewoon gevonden te worden.  Vanuit deze opvatting over wat normaal is, wordt geselecteerd welk nieuws we aangeboden krijgen en met welke stijl het opgediend wordt. Vanuit deze keuken komt er nog weer eens een quiz, of zo’n jolige combinatie van nieuws dat onderbroken wordt door een nieuwsquiz. Het is deze cultuur die nieuws het liefste brengt als een controverse tussen twee uitersten die vijf minuten met elkaar in debat mogen. Deze cultuur die ons laat denken dat de waarheid wel in het midden zal liggen als een wetenschapper in debat gaat met de onvermijdelijke Gerard Joling. Het is vanuit deze cultuur dat Jeroen Wollaars bijna schuim op zijn mond krijgt als hij weer iemand wil ontmaskeren. Het is vanuit deze cultuur dat Sven Kockelmann mentaal geweld acceptabeler vindt dan de fysieke variant. Het is deze cultuur die in Den Haag steeds op zoek gaat naar schuldigen, naar individuen. Dit normaal dat dat ook doet als het intern rot blijkt te zijn.

Zo zagen we heel aanschouwelijk hoe mensen zich gedragen als ze, als onderdeel van die cultuur, een spiegel voorgehouden krijgen. We zien de agressie, het spelen op de man, het hebben van snelle meningen over het werk van anderen. We zagen het Hilversumse normaal in actie, de bedrijfscultuur als een realityshow.

Daarom is de les die de onderzoekers meegeven: “Doe normaal tegen elkaar”, zo ongelooflijk naïef! Het normaal van Hilversum is ziekmakend. Oproepen tot normaal betekent hier een onbedoelde aanzet tot recidive.

Groet,  Jaap

 

Reageer

11 reacties op “Reality TV

  1. Jorrit (3 februari 2024)

    Ha Jaap, van harte mee eens. Inderdaad: wat je in deze cultuur moet doen is juist NIET wat daar tot nu toe normaal gevonden wordt. Beter: ‘doe niet normaal’, ‘doe het voor jullie nieuwe normaal’ of ‘doe aandacht’, maar ja alsof cultuur(her)ontwikkeling zo makkelijk zou zijn…

    Het zou trouwens wel grappig (nou ja) en terecht zijn geweest als die NPO-baas tegen de presentator had gezegd: ‘Jij bent ook presentator, Jeroen (dito bij Sven), dus een gebleken risicofactor. Je zult wel geschrokken zijn van het rapport. Gedurfd dat je me nu hebt laten komen om op TV, in het openbaar, te bespreken wat jij voortaan gaat doen om niet (weer / ook) in de bekende valkuil te stappen die de Commissie beschrijft. Laten we beginnen: ‘Ben jij ook zo’n lul op de werkvloer?’ :-))

    Misschien moeten wij mannen, maar eens, om te beginnen, een decennium niet meer leidinggeven, besturen, baasje zijn en het aan de vrouwen overlaten. Wij laten te vaak zien het niet te kunnen. Van DWDD en The Voice tot Rusland (Oekraïne), Israel en Gaza en nog honderd (!) conflicten op de wereld op dit moment tot #metoo. Overeenkomst: allemaal door mannen… Ik word moe van ons 😉


    1. Jaap van ’t hek (3 februari 2024)

      Hi Jorrit,
      Jouw suggestie zou inderdaad mooie TV opleveren. Zo bedacht ik me dat Yesilgoz op het verwijt van Wilders dat ze ‘zuur’ zou zijn, zou kunnen antwoorden dat na zuur meestal zoet komt in de politiek, maar dat ze niet weet wat er volgt op bitterheid…. Het is mooi ad rem, humor als antwoord; er is wel wat voor te zeggen. Tegelijk blijf je in persoonlijke verwijten hangen en mis je de les van Van Rijn: ‘it is the system stupid’.
      Ook het idee dat we het beter aan vrouwen kunnen overlaten, miskent de contextuele oorzaken. Alsof het ligt aan ons voortplantingsorgaan of het vermogen tot baren. Er zijn nu vier partijen aan het formeren en jij mag kiezen Yesilgoz en Van der Plas of Wilders en Omtzigt, welk duo zou jij het land toevertrouwen?


      1. Jorrit Stevens (3 februari 2024)

        Ik ben het met je eens hoor, ‘structuren lokken gedrag uit’ en ‘systemen bekrachtigen gedrag’ leerde ik ooit als 2 van 7 ‘krachten’ bij cultuurontwikkeling bij een adviesbureau waar ik toen werkte. Mijn baas had toen een kunstwerk aan de muur hangen waarop groot te lezen was: ‘Culture is a shock to all of us’. Het is me altijd bijgebleven. Met die persoonlijke verwijten, kijkt men slechts naar de vinger en niet wat die aanwijst. Het onderzoeksrapport wijst naar zoveel meer, inderdaad.

        Zoals je weet, heb ik sowieso niet zoveel op met leiderschap en volgerschap cq. met leiding geven en leiding ontvangen. Mensen zouden niet zo met elkaar hoeven om te gaan. Het doet zowel de een als de ander ‘geweld’ aan. Mensen gedragen zich vaak zo ‘gek’ , onbeschaafd, tegenover elkaar in dat soort constellaties. Maar ja, het is nu eenmaal (nog) realiteit. 🙂
        Ik vind dat je mijn waarneming over mannen en besturen / leidinggeven te makkelijk afdoet. Man-zijn is in die functies een risicofactor, vind ik. Ik denk echt dat we beter af zouden zijn met veeel meer (of alleen maar?) vrouwen in die posities. Dat het zo gekomen is door cultuur: dat ben ik met je eens, als je dat bedoelt.

        De keuze die je me biedt qua politici sla ik even over hahaha – sluwe vos :-))). Dat neemt niet weg dat jij het toch vast ook een schande vindt dat er nog steeds nooit een vrouwelijke ‘premier’ in NL was? Over cultuur gesproken… 😉


        1. Jaap van ’t hek (3 februari 2024)

          Alleen vrouwen, Jorrit,… ik heb wel eens zo’n team gehad. Een ramp.
          Ik denk dat kwaliteit samenhangt met variatie, diversiteit.
          Juist de verschillen -indien onderling respect mogelijk is- zijn een bron van vreugde, vernieuwing en rijkdom. Alles wat op elkaar gaat lijken is dood in de pot, voegt niks meer aan elkaar toe.
          De Hilversumse bazen, gisteren op TV waren vrouwen.
          Dat is dus -volgens mij- niet waar het over gaat.
          Er is overigens een prachtig onderzoek van Frans de Waal, autoriteit op primatengedrag. In het boek “verzoening’ beschrijft hij hoe mannetjeschimpansees heel knap kunnen verzoenen na een knallende ruzie. Zijn hypothese is dat de kunst van het verzoenen het mogelijk maakt om productief ruzie te maken. Vrouwtjeschimpansees maken geen ruzie. Ze voeden samen hun kinderen op, vlooien elkaar, zijn vriendinnen voor het leven….tot ze ruzie krijgen….en daarna komt het nooit meer goed.
          Bonobo’s gaan heel anders met conflicten om en makaken weer anders. Maar dat van die chimps is wel interessant he?


          1. Jorrit (3 februari 2024)

            ‘Dood in de pot’? No pun intended? 😜😱 (flauw of pittig)

            Ik had het niet over groepen of teams, want mee eens: hoe gevarieerder hoe rijker (in beginsel), maar over mannen als baas(jes). Dat laat onverlet dat ook vrouwen niet onfeilbaar zijn. Maar kunnen we het dan toch eens zijn over: (liever) Leike for president!? 😉


  2. Marlies Moser (3 februari 2024)

    Geweldig stuk, Jaap!! Zo helemaal mee eens! Het is herkenbaar wat je schrijft. Heb mensen in mijn praktijk gehad en nog, die getraumatiseerd zijn door de wellustigen binnen de omroep en de maatschappij.


    1. Jaap van ’t hek (3 februari 2024)

      Dank Marlies!


  3. Chris (3 februari 2024)

    Het is dus wel congruent dit gedrag als reactie op het rapport. Dus dat bewijst dat het klopt.


    1. Jaap van ’t hek (3 februari 2024)

      QED, wilde ik nog in het stuk zetten. Ja, de kok komt aan tafel, Chris.


  4. Martin Hetebrij (5 februari 2024)

    Een prima analyse Jaap, erg goed dat je laat zien hoe de omgangsvormen binnen de NPO ook terugkeren in de intervieuwstijl van leidende journalisten in die NPO. Wat me wel opvalt in je verhaal is het gemakkelijke gebruik van het woord cultuur in de analyse, niet speciaal door jou, maar als voorbeeld van de manier waarop het in het algemeen wordt gebruikt. Volgens mij beschrijf je in je verhaal niet de cultuur, maar de interactie tussen allerlei partijen en de patronen daarin.
    Het gaat me bij die reactie natuurlijk niet om woordjes, maar wel om de indicatie van aangrijpingspunten om te verbeteren.
    Ik kwam in mijn boek over besluitvorming al schrijvend tot de conclusie, dat verbetering van interactie in organisaties een aangrijpingspunt is, als je de aandacht concentreert op specifieke interactieprocessen, de besluitvorming. Besluitvormingsprocessen zijn te identificeren en (binnen allerlei complexe perken) ook te verbeteren.
    Wat je beschijft over de NPO laat een organisatie zien met een geheel aan slecht georganiseerde, in mijn termen zwaar gepolitiseerde besluitvormingsprocessen. Heel moeilijk te verbeteren gezien een groot en moeilijk op te heffen wantrouwen. Maar daar zou op korte en langere termijn wat aan te doen moeten zijn.


    1. Jaap van ’t hek (5 februari 2024)

      Dank voor je reactie Martin! En mooi om zo in te zoomen op besluitvorming als aangrijpingspunt van verandering. Ik denk dat daarin inderdaad wel eens een sleutel voor verandering gevonden kan worden. Het ingewikkelde alleen is natuurlijk wie die sleutel vasthoudt, of preciezer, wie welke sleutel daarin samen met wie nog meer vasthouden. Ken je ’the morning show’? Ik bedacht me pas na het schrijven van de blog dat in die serie precies wordt vertoond wat Van Rijn beschrijft. De fictie is eigenlijk nauwkeuriger dan de tekst van het rapport te pakken krijgt. En dan zie je dat de besluitvorming is ingebed een een enorm complex van factoren die elkaar voortdurende produceren. Neemt niet weg dat het een interessante sleutel is. Bedankt daarvoor.


Organisatievragen