Zijn ze dom of zijn ze slecht?

18 december 2023


Beste Jaap,

 

Wat een poppenkast is de Tweede Kamer op dit moment. Mijn hemel, wat een cynische grappen en overwinnaarsleedvermaak. Ik zou ernaar kunnen kijken als een herschikking van de machtsverhoudingen. Daar hoort nu eenmaal bij dat koersen verlegd worden. Zo zit onze parlementaire democratie in elkaar. Maar het sneren en de haatdragende ondertoon lekken door alle spitsvondigheden, draairedeneringen en debattrucs heen. Voor mij ziet al het gehakketak eruit als een naderende ramp. Hier is een groep mensen niet bezig met het besturen van het land en het oplossen van de ernstige vraagstukken die er liggen, maar bezig om diezelfde vraagstukken voor eigen gewin in de Kamer aan te wenden.

 

Bij een land besturen hoort zorgvuldigheid. Je besluiten raken een burgers, mensen. Je keuzes zijn nooit voor alle groepen in de maatschappij gunstig, dus je moet kijken naar hoe je daarin evenwicht bewaart. Tijdens de verkiezingen had iedereen de mond vol over bestaanszekerheid, maar het huidige gedrag in de Kamer laat precies zien dat die zekerheid hen geen laars interesseert. Hoe roekeloos ben je als je meteen naar de verkiezingen gaat experimenteren met grondrechten? En wat te denken van het gedoe over de spreidingswet, die is bedoeld om de hier aanwezige vluchtelingen eerlijk over het land te verspreiden. Hoe ze daar nu mee omgaan, heeft helemaal niks meer te maken met het oplossen van een schrijnend plaatsingsvraagstuk. Wat het wel is? Spierballen laten zien, rekeningen vereffenen? Dat je eigen partijgenoot en staatssecretaris daarbij onder de bus komt, is collateral damage blijkbaar.

 

Het is een experiment aan het worden, waarvan we niet zeker weten of onze democratie het houdt. Op dat laatste hebben we altijd vertrouwd. Ongeacht wie er aan de macht komt, ons democratisch systeem houdt het wel in evenwicht. Systeemvertrouwen heet dat. Niklas Luhmann beschrijft beeldend hoe dat: je hoeft de piloot niet te kennen voor je in een vliegtuig stapt. We vertrouwen erop dat wat we gebouwd hebben werkt, dat dat niet afhankelijk is van mensen. Iets soortgelijks doen we met onze democratie. Die kan wel tegen een stootje, denken we. De vraag is of dat nog langer zo is.

 

Ik lig er wakker van. Dit gaat niet goed. Waarbij voor mij de grote vraag is: zijn ze dom of zijn ze slecht? Dom als in dat ze zo losgezongen zijn geraakt van het land en de vraagstukken die er spelen, dat ze niet meer doorhebben wat ze aanrichten. Slecht als in dat ze bewust aankoersen op wanorde en rotzooi in het land om hun politieke punt te kunnen maken.

 

Misschien maakt het niet eens uit. Ik schreef ooit dat onze democratie stuk kan, dat we er voorzichtig mee moeten doen. In de reacties op social media werd mijn zorg gesust door mensen met systeemvertrouwen. Toen hadden ze misschien gelijk, maar nu hebben we denk ik nog nooit zo dicht gezeten bij dat dat stuk gaan ook echt kan gebeuren. Ik hou mijn hart vast.

Groet, Leike

 

Reageer

4 reacties op “Zijn ze dom of zijn ze slecht?

  1. Cornalien Stolker (18 december 2023)

    Ik hou mijn hart vast, Leike. Ik ook. Langzamerhand denk ik dat we niet argwanend genoeg kunnen zijn.


  2. Frank Strolenberg (19 december 2023)

    Dag Leike, misschien een beetje psychologie van de koude grond maar ik ben bang dat we hier te maken hebben met 5x miskenning: Wilders die al 17 jaar miskend wordt; van der Plas die vanuit miskenning van de boeren/regio zelfs een partij heeft opgericht; Omtzigt die de verkiezing van het lijsttrekkerschap van het CDA verloor van Hugo de Jonge, vervolgens gepasseerd werd door Wopke Hoekstra toen de Jonge er mee stopte en jarenlang voor de toeslagenaffaire heeft gevochten en zich niet gehoord voelde; Yesilgoz die er alles aan doet om zich van Rutte te ontdoen en als leider te boek te staan en tenslotte ook nog de miskende Plasterk die als minister BZK bijzondere voorstellen deed (opheffen provincies bijvoorbeeld) en nu vanuit de Telegraaf voortdurend zijn eigen partij aanvalt… een explosief cocktail dat elkaar gaat vinden en eens even wil laten zien dat men er toe doet. Je zorgen lijken mij terecht; de democratie kan stuk. We hebben de voorbeelden in Hongarije en Polen gezien. Dus wordt lid van een partij en werk aan die democratie!


  3. Hans Dragtsma (25 december 2023)

    De democratie wordt verwaarloosd en als iemand of iets dit overkomt dan kennen we de gevolgen oftewel ‘ wat je in een storm kwijt raakt, krijg je met mooi weer niet weer terug’


  4. elly (28 december 2023)

    Altijd blijven werken aan systeemvertrouwen, ook al is het nu onvoorspelbaar. Je doet misschien zogenaamd iets anders maar je hebt het wel gezegd…Ook internationaal, hebben wij geen recht van spreken meer als ik zie hoe wij ons opstellen. Een mensenleven doet er niet meer toe klaarblijkelijk, we geven instemming aan verwoestende regeringen, regimes. Zogenaamd om iets anders te redden, maar er is niks meer te redden het raakt onze kern. Somber zeker maar ik denk ook aan Hoop zoals Vaclav Havel dat bedoelt heeft!


Organisatievragen