Vrouwenvlees en Paardenvlees

25 juli 2013


Beste Jaap,

Heb je het gehoord? Er bestaat een echt Willy Dobbeplein! Echt waar! In Olst. Ik altijd maar denken dat t de humor van Wim T. was, maar t bestaat echt.

Wat ook echt bestaat, is vrouwenhandel. Vrouwen die daar slachtoffer van zijn, worden op de wallen het meest ingezet tussen 4 en 9 ‘s morgens. En daarom sluit Amsterdam de wallen in die tijd. Hoe nobel het streven wellicht ook: geen gelegenheid geven, moeilijker maken om dat wat niet van jou is (die vrouwen) te exploiteren. Maar naar vrouwenvlees blijft vraag en de handelaren vinden ook echt wel weer een ander afzetgebied.

Zoals handelaren ook afzetgebieden hebben gevonden voor paardenvlees, ezelvlees, waterbuffelvlees. Dat hebben ze lang kunnen wegtoveren, maar nu zijn we erachter en de wereld is te klein! Het gaat gewoon om goed vlees, niks mis mee. We worden er niet ziek van. We eten herbeleven gewoon niet. Dus zien we het liever niet. Zoals we sowieso liever niet zien wat vlees echt is: het moordproces, de lillende viezigheid die ook eetbaar is, het bloed. We willen keurig vlees. Of vlees dat niet op vlees lijkt. En we willen het goedkoop. Vind je het gek wat er dan gebeurt wat er gebeurt? Producenten toveren gewoon weg wat we liever niet zien. Kunnen we zonder te gruwelen eten. Doen of er niks aan de hand is.

Mijn zorg is dat dat ook gebeurt met dat vrouwenvlees … Tover de mogelijkheid weg en je ziet het niet meer, maar het is er nog wel. Alleen bedekter dan voorheen. En net als met het Willy Dobbeplantsoen, ga je denken dat het fantasie is. En ben je gedesillusioneerd als het toch anders blijkt te zijn.

Of zie jij het anders?

Groet, Leike

PS: ga jij ook op 30 april gezellig het Koningslied zingen op het Museumplein?

Reageer

Organisatievragen