Brexitnabrander

26 juni 2016


Beste Jaap,

Nog even een Brexit-nabrander op mijn blog van twee dagen geleden. Ik moet toch even reageren op alle ‘ze zijn het contact met de burger kwijtgeraakt’ –bullshit die nu losbarst. Europa zou vervreemd zijn van zijn burgers. Het lukt Europa niet om te laten zien wat het doet. Het lukt regeringen niet om over te brengen wat ze in Europa doen. Duuuuhuuuu!

In alle georganiseerde situaties – op school, in (sport-)teams, in organisaties – zijn we er als de kippen bij om mensen uit te leggen dat het niet passend is om de schuld van je eigen ongemak te leggen bij een ander. We hebben het over het verschil tussen je cirkel van invloed en je cirkel van betrokkenheid. We hebben het over verantwoordelijkheid nemen voor je eigen geluk.

Maar als we het over Europa hebben, dan telt dat allemaal blijkbaar niet. Dan mag je vol op het orgel van je onvrede. Sterker, dan word je gesterkt door de politiek dat het goed is dat je dat doet.

Ik zag dat Danielle Braun op Twitter Europa een ‘sloom concept’  noemde. Nou, inderdaad, dat is het en dat moet het blijven. Hoe kun je anders met al die landen tot overeenstemming komen en zoeken hoe samen te werken? En omdat het zo’n sloom concept is, dat zich over zo’n groot en complex geheel uitstrekt. Je geeft geen invloed uit handen. Het zit gewoon niet binnen je cirkel van invloed. En dat moeten we ook niet willen.

Europa zit in je cirkel van betrokkenheid. En daarvoor geldt vooral een haalplicht: interesse in wat er gebeurt, proberen het te begrijpen, niet denken dat alles wat daar gebeurt voorziet in al je particuliere wensen.

Of geef ik nu teveel invloed uit handen?

Groet, Leike

Reageer

Organisatievragen