Zuinigheidsmultiplier

17 september 2013


Beste Leike,

Vandaag, Prinsjesdag, blijkt uit onderzoek dat burgers steeds actiever bezuinigen. De oproep van Rutte om vooral auto’s en huizen te gaan kopen heeft geen enkel effect, integendeel lijkt wel.

Nu wordt er in dit vak van ons zo veel gepraat en geschreven over leiderschap en zou je zeggen dat een premier de beste adviseurs heeft. Dan zie je dit type leiderschap? De essentie is toch dat je als leider –of in zijn geval manager van ons land- voorleeft wat je vindt dat anderen zouden moeten doen? Dus als je wil dat mensen bezuinigen moet je dat voordoen, als je vindt dat mensen zouden moeten investeren moet je dat ook voordoen. Zoals wij al vaker zeggen: gedrag communiceert 10 keer zo krachtig als tekst.

Het lijkt erop dat het kabinet niet in de gaten heeft dat het eigen gedrag (vooral bezig zijn met de eigen tering naar de nering zetten) voorbeeldgedrag is. En daarmee een zuinigheidsmultiplier. Inmiddels gelooft minder dan 10% dat onze premier ons uit de crisis zal loodsen. Geen reden om de koers bij te stellen. Waar komt die kloof toch vandaan?

Groet,

Jaap

Reageer

Organisatievragen