Keuzestress

22 september 2013


Beste Leike,

Ja dat liberalisme dat vertrekt vanuit het idee dat individuen de maat zijn en dat meer keuze altijd meer vrijheid oplevert…. Ken je de TED-lezing van Barry Schwarz waarin hij mooi laat ziet hoe vaak je ongelukkig wordt van teveel keuzes?

Ik hoorde vanochtend Ivan Wolffers op de radio iets zeggen over de mate waarin we als mensen op elkaar zijn aangewezen en ingehaakt. Dat het een illusie is om te denken dat ons zenuwstelsel ophoudt bij de huid. We weten nog niet zoveel van spiegelneuronen, maar de mate waarin we elkaar onbewust beïnvloeden is groter dan we ons vaak realiseren. Kijk eens naar de besmettelijkheid van een glimlacht of gaap.

Je hebt gelijk, we hebben veel en dus ook veel te verliezen. Misschien maakt dat ons bijterig. Ik heb begrepen dat er onderzoek is waaruit blijkt dat het juist degenen zijn die zich net aan de onderkant ontworsteld hebben, die zich het meeste zorgen maken over het weer verliezen daarvan.

Ik heb zelf ook het idee dat we zo vaak mensen proberen te prikkelen tot gedrag (de reclamemaker, de wetgever, de opvoeder, de manager, de….) dat we niet verbaasd moeten zijn dat mensen prikkelbaar reageren. De lontjes zijn zo kort omdat we ze zelf hebben afgeknipt.

En gek genoeg….het zou me niets verbazen dat ook keuzestress daarin een rol speelt; het gevoel dat je altijd net bij de verkeerde energieleverancier zit, een verkeerde spaarrekening hebt en een te duur telefooncontract. Kan je het ooit goed doen?

Groet, Jaap

Reageer

Organisatievragen