Jongetjesgedoe

25 juli 2013


Beste Leike,

Jij zegt iets over media die volop duiken op degene die een fout toegeeft. Zeker; maar het zit misschien nog wel dieper in onze systemen en hoofden. Op je aanrijdingsformulier staat niet alleen dat je na een aanrijding rustig moet blijven, je mag ook vooral niet toegeven dat het jouw fout was. Dat is juridisch niet handig. Met een steeds sterker overwaaiende claimcultuur uit ons culturele voorbeeldland VS, wordt het hier natuurlijk ook vaker regel om je schuld of verantwoordelijkheid glashard te ontkennen: “bewijs het maar!”. Maar ach misschien komt er ook wat uit het oosten overwaaien straks, een huilende CEO die publiekelijk boete doet voor de misstappen die hij maakte.

Ik heb ooit bij een klant, die zijn organisatie en mensen ondernemender wilde, voorgesteld prijzen uit de loven voor mensen die mooie fouten maken. Geef hen publiekelijk een blijk van waardering, het maken van een fout wijst er dikwijls op dat iemand iets heeft geprobeerd dat hij (nog) niet goed in de vingers heeft. Ondernemen gaat met vallen en opstaan.
Als opleider zeg ik het wel eens zo: “Als je hier wat wilt leren moet je niet herhalen wat je al kan, dat kan je al. Je moet dus dingen doen die je nog niet kunt; de kans dat dat in één keer goed gaat is niet groot. Dus als we je dingen zien doen die niet geweldig lukken ben je waarschijnlijk bezig iets te oefenen wat je nog niet goed kan. Mooi! Een fles wijn voor de mooiste uitglijer vandaag!” Dat kan ertoe leiden dat mensen elkaar ook echt aanmoedigen hun grenzen te verleggen…en het is vreselijk leuk.
Nog even je vraag: hoe doen mannen dat in vrouwengroepen? Geen idee, Ik denk van mezelf dat ik het niet zoveel anders doe dan in gemengde groepen, maar of ik mezelf ken? Ik weet wel dat ik in mannengroepen toch vrij snel meedoe met het jongetjesgedoe…en voor even is dat ook best wel leuk.

We zijn natuurlijk allebei voorstander van gemengde teams, diversiteit is sterker dan een monocultuur, maar wat ik me opeens afvraag is of vrouwen in een uitsluitende vrouwenomgeving moeilijker of juist makkelijker fouten toegeven. Ik denk namelijk dat in sommige mannenculturen dat eigenlijk makkelijker is dan in gemengde groepen (maar weet dit helemaal niet zeker hoor!).
Zouden lezers zich eens met dit gesprek willen bemoeien, ik ben wel benieuwd naar meer opvattingen en gedachten.

Groet,
Jaap

Reageer

Organisatievragen