De inspiratiebestelling

13 oktober 2021


Beste Leike,
 
Gisteren kreeg ik een mailtje van een collega-adviseur. Of ik met haar wilde meedenken over een inspiratiesessie. Zij was door een ‘eventmanager’ gevraagd of ze een uur wilde spreken over organisatieverandering voor een grote publieke organisatie.
Hoewel ik het leuk vind om na te denken over een goede boodschap voor specifiek deze organisatie, voelde deze vraag niet goed. Na een nachtje slapen weet ik waarom.
 
We werken op dit moment samen bij een ouderenorganisatie die staat voor een ingewikkeld organisatievraagstuk. Een van de essentiële problemen is een structureel tekort aan personeel. Diep in de organisatie, in de teams die aan het bed staan, werkt dit door in een te hoge caseload, in eindeloos schuiven in roosters, in gevraagd worden wederom een avonddienst over te nemen omdat een uitzendkracht niet kwam opdraven. Dat gaat min of meer goed, omdat al die mensen hun bewoners niet zonder zorg willen laten. Hun liefde voor de cliënt houdt de zaak nog een beetje bij elkaar. Maar het is ook roofbouw op de medewerkers.
Vragen die mensen om inspiratie? Natuurlijk niet, die vragen om leiders en managers die dit probleem oplossen (en overigens begrijpen ze best dat dit niet makkelijk is).
 
Reeksen kabinetten hebben in hun neoliberale ideologie van meer markt en minder staat onze publieke organisaties stuk voor stuk uitgehold. Personeelsproblemen zien we niet alleen in de zorg, maar ook in het onderwijs, de kinderopvang, de politie, het leger, bij gemeenten en uitvoeringsorganisaties van het Rijk. Het gaat niet (alleen) om beloning, maar meer nog om het aanzien van het beroep, de enorme werkdruk, en de soms ingewikkelde relaties met burgers in een onverdraagzaam maatschappelijk klimaat.
Los je dat op met inspiratie?
 
Zo’n inspiratievraag voelt ongemakkelijk als medewerkers die hun werk doen met ontbrekende condities. Het idee dat medewerkers inspiratie nodig hebben, legt vraagstukken bij degenen die het niet kunnen oplossen. Inspiratie voor anderen organiseren is suggereren dat zij een inspiratie- of motivatieprobleem hebben, alsof er bij hun iets mis is. Als het je fors zegt: blaming the victim.
 
Dus als die publieke organisatie onze collega had gebeld met de vraag: “Kun je helpen om te kijken hoe we zorgen dat onze organisatie kan functioneren en veranderen onder heel lastige omstandigheden?”, dan zou ik graag met haar meedenken. En wie weet inspireert dat. Maar inspiratie op de gevraagde maakbare manier proberen toe te dienen, helpt niks bij het oplossen van de problemen.
 
Groet, Jaap

Reageer

7 reacties op “De inspiratiebestelling

  1. Rob Fijlstra (13 oktober 2021)

    Ha Jaap/Leike; Prachtig blogje met de enig denkbare benadering. Alleen gerechtigheid brengt vooruitgang, doekjes voor het bloeden versterken het aanwezige cynisme. Niet doen dus, als je een professional bent.


  2. Rob (13 oktober 2021)

    Een lepeltje inspiratiesyroop om het hoesten van de organisatie tegen te gaan. Terwijl het longontsteking is waardoor de organisatie naar lucht hapt. Yeah!


    1. Jaap van ’t hek (14 oktober 2021)

      mooi beeld Rob!


  3. Ariette (14 oktober 2021)

    Hi Jaap,

    Wat een ontzettend rake tekst en wat een waarheid. Heerlijk om te lezen. Als we dit nou allemaal eens zouden doen opstaan voor de werkvloer hoe mooi zou dat zijn ❤️


  4. Mike Janssen (20 oktober 2021)

    Ik ken u niet maar vind dat u mooi schrijft. En de vorm, een briefblog, inspireert mij om zoiets ook eens te proberen. De ‘inspiratie-bestelling’ plaatst u in een context van een zorgwekkende ontwikkeling, die een inspirerend verhaal zo maar niet oplost. U paste daarom. Boeiend om na te denken of er ruimte voor verandering ontstaat, als u die vraag anders zou kunnen zien. Wat als u dit zou kunnen zien als een verlangen naar ‘iets’. Wat als u dit zou interpreteren als een menselijke behoefte van iemand met wie je belangstellend, van mens tot mens, in gesprek zou kunnen gaan?


    1. Jaap van ’t hek (21 oktober 2021)

      hi Mike,
      Hartelijk dank voor je compliment! En wat je suggestie betreft, het lijkt me heel goed een onhandige vraag te zien als een verlangen naar ‘iets’. Het gaat mij dan wel om wiens verlangen. Hier betreft het een verlangen van de een voor de ander, van een ‘event-manager’ voor een of andere doelgroep. Dat maakt zo’n gesprek bij voorbaar kansloos: Ergens bestelt een manager bij een staffunctionaris ‘inspiratie’ voor zijn mensen. Als een ding waar hij zich zelf niet mee bemoeit, zijn aandacht ligt inmiddels elders…


  5. Gerard van Reekum (23 oktober 2021)

    Het is een trend: veroorzaak structureel grote maatschappelijke problemen en stel de zwakste partijen verantwoordelijk voor de (nep)oplossing. Het model is simpel en overal eenvoudig in te herkennen.

    * Bouw een samenleving op fossiele energie en zet de burger onder druk om op diens consumptie te bezuinigen (de chemische industrie en luchtvaartsector groeien intussen ongehinderd door).

    * Baseer een landbouwsector op stikstofproductie en neem individuele boeren hun vergunning af als zij niet willen of kunnen minderen (de kunstmest- en veevoederindustrie produceert intussen ongehinderd verder).

    * Laat de gezinsuitgaven groeien totdat een dubbel inkomen voor iedereen de norm wordt, en pak individuele ouders als zij een formulier verkeerd invullen (de markt voor kinderopvang blijft intussen vrij en onverminderd winstgevend).

    * Sloop betaalbare volkswijken weg om plaats te maken voor huurwoningen in de vrije sector en huil krokodillentranen over crisis op de woningmarkt (blijf intussen onze collectief gefinancierde woningcorporaties en gemeentelijke grondbedrijven toestaan om zich te gedragen als commerciële vastgoedspeculant).

    Bezuinig op het reguliere bosonderhoud (in het rustgebied lekker sigaretjes roken achter je 4WD, terwijl bosbouwbedrijven massaal gezonde percelen wegkappen omdat de minister goede sier wil maken met ‘voortgang in de productie van biobrandstof’) en geef recreërende belastingbetalers de schuld van het beweerde verlies aan natuurwaarden waardoor je ze de toegang tot het publieke grondbezit kunt ontzeggen.

    Moet ik doorgaan?


Organisatievragen