Bewust vergeten

25 juli 2013


Beste Leike,

Het is mooi wat je zegt over dat vlees. Wat je niet ziet is er niet; zoals Facebook 24 uur een redactie van NOS toegang weigerde omdat er een pagina was geüpload waar het woord ‘porno’ in voorkwam.

Toen ik in de jaren 70 op de sociale academie zat ben ik opgevoed in het marxisme. Ik leerde een scherp oog te ontwikkelen voor het mechanisme en de nadelen van het kapitalisme. Ja, en wat je op die leeftijd leert, leer je nooit meer af (zullen we het overigens ook nog eens over afleren hebben (bewust vergeten…?)).

Hoorde jij ook het bericht over BP? Er is een schikking van 3,3, miljard dollar over de schade die door de oliemaatschappij is veroorzaakt met Deepwater Horizon. BP had volgens de aanklagers onvoldoende oog gehad voor veiligheid en milieu en had zich vooral gefocussed op winst. Ik vind dat laatste verwijt zo geestig: ze richten zich vooral op winst! Dat is toch de essentie van het model? Je snijdt zoveel mogelijk in kosten om zoveel mogelijk geld over te houden voor je aandeelhouders?

Ja, en soms gaat dat helemaal fout, dan heb je zoveel bezuinigd op bijvoorbeeld veiligheid dat je voor 3,3 miljard aan de pan blijft hangen. Ondernemersrisico.

Net als met jouw vrouwen- en paardenvlees zijn dit de bijverschijnselen van een systeem dat zich eenzijdig richt op zoveel mogelijk geld verdienen. Ik volg Jaap Peters op enige afstand die voortdurend pleit voor het Rijnlandse model waarin aandeelhouders net zulke stakeholders zijn als de werknemers, de lokale gemeenschap of het milieu.

Overigens eet ik al jaren af en toe paardenrookvlees, vrouwenvlees niet trouwens, is vaak bespoten.

Groet,
Jaap

Reageer

Organisatievragen